Iskcon is a polythiest sect

Can lingayats be considered part of Hinduism?

Not all lingayats claim lingayatism as a separate religion. Few of them are calling for Lingayat, also for political reasons.

Let's analyze their supposed philosophical differences:

1) Those who claim Ligayat as a separate religion say that Lingayats accept Shiva, which is formless and different from other Hindus.

Answer: According to Scripture: Now Shiva is formless, but Shankara is the form that dwells in Mount Kailasha

śivaiko brahmarupatvānniṣkalaḥ parikīrtitaḥ [Shiva Purana - 1.5.10]:

  • Shiva alone to be Brahman is known to be formless and less qualitative.

In the Gita, Shri Krishna says that he is Shankara among all Rudras:

rudrāṇāṁ śaṅkaraś cāsmi [BhagvadGita - 10:23] - Of all rudras, I am Shankara

So it means that Shankara is a Rudra. Although Shiva and Shankara both imply the same deity, Shiva means his formless pure bright light form (meditate on the yogis) and Shankara means his well-known ascetic kailasa dwelling (which is worshiped by devotees).

See also: Are Lord Shiva and Lord Shankar Two Different Deities?

-> Hence, Lingayat Shiva accepts what is accepted by other sects, but Shankara does not.So there isn't much of a difference.Because other sects already accept formless Shiva. In some sects the formless aspect (Shiva) is called "Param-Shiva".

Apart from that, Arya Samaj "only" accepts formless Ishwar from Hinduism.

There is so much variety in Hinduism that Sankhya etc. do not believe in any god and they are still considered Orthodox Hindus, and Sankhya has also been suggested in the Gita.


2) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayats do not believe in Puranas and mythological stories about Shiva or any other god"

Answer: Arya Samaj also rejects Purana or other Shashtra as not authoritative.


3) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayats do not believe in caste"

Answer: Arya Samaj, Varkari, Sri Viashnavism, Natha Samparadaya and countless sects of Hinduism clearly reject the caste system.


4) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayat only worships Isht Linga"

Answer: Veerashaiva also worships Isht Linga http://www.shivayoga.net/ishta-linga-2/what-is-ishta-linga/http://www.shivayoga.net/veerashaivism/

Arya Samaj (part of Hinduism) doesn't even believe in linga or any other object or idol.


5) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Basavanna rejects Vedas"

Reply:

Part 5A) Some lingayats accept the Vedas and the Vedanta school; There is a Lingayat commentary on the Brahma Sutras called Shrikara Bhashya. ref: Can lingayats be considered part of Hinduism?

Part 5B) Well, few lingayats reject the Vedas, they justify their rejection based on "their claims" that Basava rejected Vedas. To confirm their claim, we need to go through the Basava-Vachana text itself

Please visit https://hinduism.stackexchange.com/a/23124/13287 for more information

At one point Basavanna has used Vedas as authoritative / evidence. Hence, it shows that Basavanna used Vedas as evidence.

Do not imagine that the gods are number two or three, for He is only one, and to say there are two is a lie. The Veda avers: There is no one but Kudalasangamadeva

Ref: https://books.google.co.in/books/content?id=kITXAAAAMAAJ&pg=PA204&img=1&pgis=1&dq=%22Do+not+say, + out + of + conceit, + that + gods + number + two + or + three + for + he + is + but + one, + and + to + say + there are + two + is + a + lie + the + veda + obverse: + there are + no% 22 & sig = ACfU3U1XnsV7IrNw8wIT2Wr -amjiO0CSMw & edge = 0

Shall I say that the Sastra is the highest? It glorifies karma! Should I call the Veda great? It's about animal sacrifices! Should I call Smriti great? It is directed to the future! Since you are nowhere to stay in only the three kinds of ministries, you are Kudalasangamadeva present. Ref: https://books.google.co.in/books/content?id=kITXAAAAMAAJ&pg=PA211&img=1&pgis=1&dq=%22Since+you+abide+nowhere+there+Only+in%22&sig=ACfU3U2AXarng8ZyJ0y

Therefore, in this verse, he criticized the part of animal sacrifices in the Vedas

Now Arya Samaj has also objected to translations claiming animal sacrifices in Vedas. http://www.thearyasamaj.org/articles?=160_Animal_Sacrifice_Before_Deities Arya Samaj rejects the interpretation of Vedas through animal sacrifices. Vaishnavas also reject animal sacrifices

I will wrap the Vedas, bind the Sastras, put Tarka in pincers, and disfigure the Agamas. Look, father, the most generous Kudalasangamadeva, I am a son of Madara Chennayy's family. ref: http://lingayatreligion.com/Equality_of_Basava.htm

So Basava just said in this verse that Vedas are sheathed.

Well, within other sects in Hinduism:

  • Sant Mat, Kapalika and Sri Vidya have their own scriptures that they cherish and they do not hold Vedas as canonical authority.
  • Mimamsa argued that the Vedas could not have been composed by a deity
  • Even in the Gita, Krishna was referring to the fact that Vedas do not have supremacy in certain aspects such as moksha. Eg BG 2.45 .. refer to: Do ​​any Hindu scriptures say that Hinduism is not a religion, but simply a way of life?
  • Too few controversial statements in other Hindu sects about Vedas please see Which Pancharatra text contains controversial statements about Vedas? . Vaishnav agama sects also have statements here that do not maintain the predominance of the Vedas. This was noticed even by Adi Shankaracharya himself.
  • For more ideologies that rejected Vedas of their time, see Where is Buddhism also considered a valid path in Hindu scriptures? "Another common misconception about 'Buddha' in people is that he rejected the Vedas. In fact, the Buddha rejected the Vedas because he believed that the Vedas available at the time were changed." But even after this rejection of the Vedas of that time was Padma Purana (this is the Vedmoolak literature) itself, which says that uttering the Buddha's name can purify the sin of Brahmahatya and thus repent and acknowledge the Buddha. Buddha, who rejected (the modified version of) the Vedas of that time, was himself endorsed by the official mainstream Hindu scripture as Paap Vinaashak.

6) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayat will be buried and not cremated"

Answer: In Hinduism, the dead are mostly cremated, but yogis / renunciates / stillborn dead babies / anchors are buried. Lingayats wear Linga and their tradition believed that all yogis are equal and therefore buried.

For even more examples and details - see also Strange Way to Do Antim Sanskar?


7) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Basava proposed devotional worship and rejected temple worship"

Answer: There are Ingayat temples and Lingayat community centers. Now in Hinduism, the purely Vedic Hindus emphasize that the temple is not needed as a core of belief as it is not mentioned in Shruti (Vedas).

For example: see:


8) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Basava said work is worship"

Answer: The core principle of Hinduism are four Purushartha (https://en.wikipedia.org/wiki/Puru%E1%B9%A3%C4%81rtha#Discussion) - i.e. four goals in life: Dharma, Artha, Kaam, Moksha Artha - refers to the "food", activities, and resources that enable you to be in the state you want to be. Artha includes wealth, career, activities to make a living, financial security, and economic prosperity. The morally correct and orderly pursuit of Artha is considered an important goal of human life in Hinduism. And it is said that of the above four goals, Dharma is the most important, and then Artha is the next important. "(See https://en.wikipedia.org/wiki/Puru%E1%B9%A3%C4%81rtha #Relative_importance_between_four_goals_of_life)

Hence, the message of working in Basava is worship, the same retelling of the basic principle of Hinduism.


9) TheShakti Vishishtadvaita philosophy of the Lingayata sect is only a small variant of the Vishishtadvaita Vedanta philosophy of the Sri Vaishnava sect

See also https://hinduism.stackexchange.com/a/6621/13287. This tells how Lingayat the Shakti Vishishtadvaita philosophy of the Lingayata sect is just a small variant of the Vishishtadvaita Vedanta philosophy of the Sri Vaishnava sect


10) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Hindus see Shiva as Tamsik while Lingayat disagrees".

Answer: It is a wrong argument because few Vaishnavit sects say Shiva is Tamsik, but they say it in terms of destruction (Tamsik covers many other aspects). Aside from that, "most of the Vaishnavite sects, all of the Shaving and Shaktism sects" do not agree with these views of very few. So this is not the dichotomy between Lingayat and other Hindus - the few Viashnavites over all other differences.

For details see: Are the Trimurti (Brahma, Vishnu, Shiva) neatly mapped onto the 3 Gunas (Sattva, Rajas, Tamas)?


11) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayat are vegetarians"

Answer: Vaishnavites, Aryasamaj etc. are also strictly vegetarian.


12) Followers of Lingayat as a separate religion say that "Lingayat is a monotheist while Hindus are a polytheist".

Answer: Very few Hindu sects and non-denominational sects are polytheists. Many of them are henotheists. Viashnavaism, Shaivism, etc. are monotheists.Arya Samaj is an even more staunch monotheist

Rather under https://books.google.co.in/books/content?id=kITXAAAAMAAJ&pg=PA204&img=1&pgis=1&dq=indra+amritavati&sig=ACfU3U1uJPic-9wS0VzUl-c03mKNxjeodw is the top priority:

That is, here Basava still accepts Indra, Brahma, Vishnu etc. (see also Who are the parents of Indra and Brahma mentioned by Basava?) And that as a separate god as well. (See also Which work of Basavanna contains this statement?)

  • But Arya Samaj (part of Hinduism) even rejects Indra etc. and Trinity (Brahma, Vishnu, Mahesh). They don't even think of a deity, they think of it as syllables of Aum, i.e. AUM, and even consider it to be just three gunas (Ref: http://aryasamajhouston.org/resources/articals/veda-sudha/the-meaning- of-om).
  • Poorva mimansa does not accept any independent existence of God other than the mantra itself

Hence it proves that all the proposed logic of separate religion are invalid; and it is just a political game played from time to time by some lingayats with no philosophical, ritual or conceptual basis. There are thousands of lingayat curses (monasteries), and barely six curses out of thousands of Muths support this separation, even if the opportunistic background is a particular political party. Here, too, it can be a matter of pure politics (see also) and definitely has no philosophical, ritual or conceptual basis. This policy was used earlier by Jains and others as well.

Dr. Vineet Aggarwal

Did Tvam Asi

I don't think Arya Samaj is an Orthodox institution.

zaxebo1

By definition, any philosophy / sect that believes in Vedas is called Orthodox Hinduism. Hence Arya Samaj is an orthodox institution / sect / philosophy. According to your logic: If I don't like Shankaracharya and therefore call him "Prachhanna Buddhist", then tomorrow I can say that Shankaracharya philosophy is not orthodox Hinduism, it is a hoax! Some people say ISKCON is not Orthodox Hinduism, it is a hoax! My conclusion is that those people who - "declare any sect" (which identifies itself as Hindu and follows Veda) "as non-Hindu with no evidence / logic" - are themselves in error.

Sarvabhouma

For Hindus, add this answer for reference after the funeral rather than the cremation. hinduism.stackexchange.com/a/24141/5212. It is related to. Rigveda. If you can format Google Book links into proper book titles, this great answer looks even better. Good analysis.